22 ianuarie 2012

Efectul Facebook: mai triști, mai invidioși


Prea mult timp petrecut pe Facebook poate activa sentimente negative, tristeţe și invidie, avertizează o echipă de cercetători de la Universitatea americană Utah Valley. 
Ei au ajuns la concluzia că pe măsură ce folosim mai frecvent reţeua de socializare şi cu cât studiem mai abitir profilurile şi activităţile recente ale amicilor, cu atât devenim mai convinşi că toţi, fără excepţie, sunt mai fericiţi şi duc vieţi mult mai interesante.

Peste 400 de voluntari au participat la cercetarea aceasta. Au fost rugaţi să spună dacă sunt de acord sau nu cu afirmaţii de tipul „Viaţa e nedreaptă" sau „Toată lumea e mai fericită decât mine". Apoi, cercetătorii au aflat cât timp petrec pe Facebook fiecare dintre subiecţi. Fotografiile cu persoane zâmbitoare, statusurile optimiste, uneori puţin exagerate, peisajele din concediile în destinaţii exotice sunt doar câteva dintre motivele care îi fac pe cei care le privesc şi citesc să fie invidioşi. Din păcate, ei sunt doar înşelaţi de aparenţe.
„Nemulţumirea şi sentimentul că n-au avut noroc în viaţă, de care au parte utilizatorii de Facebook, se explică prin faptul că ei trag concluzii false fără a deţine suficiente informaţii", explică sociologul Hui-Tzu Grace Chou, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu.
În plus, studiul publicat în revista Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking a dezvăluit şi faptul că persoanele care au socializat cu prietenii reali în situaţii concrete de viaţă au fost mai puţin tentaţi să creadă că sunt neinteresanţi sau lipsiţi de noroc.

Sursa:semneletimpului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu